Factoring: wat zijn de voor- en nadelen en hoeveel kost het?

Heb je een eigen bedrijf en stuur je veel facturen? Dan heb je vast wel eens meegemaakt dat een factuur onbetaald bleef.
Bij factoring verkoop je je facturen en ontvang je gegarandeerd en snel je geld. In deze post vertellen we je meer over de voordelen, nadelen en kosten van factoring.
Voordelen van factoring
Laten we beginnen met de pluspunten van factoring. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je je geen zorgen hoeft te maken over of je facturen wel betaald worden. Je weet namelijk zeker dat je het geld waar je recht op hebt gaat ontvangen, vaak zelfs al binnen 24 uur.
Nog een voordeel van factoring is het feit dat het je een hoop tijd bespaart. Factoringbedrijven sturen niet alleen een factuur naar je klanten, ze beheren ook je debiteuren en gaan achter onbetaalde facturen aan. Als je in het verleden debiteuren hebt gehad die niet betaalden weet je vast hoeveel tijd je hieraan kwijt bent. Het constant bellen en e-mailen neemt waardevolle tijd in beslag die je beter had kunnen besteden. Bij factoring daarentegen is een factuur verkopen zo gebeurd en kun je weer verder met de dagelijkse gang van zaken.
Nadelen van factoring
Los van de voordelen kleven er ook een aantal nadelen aan factoring. Een logisch nadeel is het feit dat je er wel voor moet betalen. Als je alles zelf doet is dat natuurlijk niet het geval. Wel moet je er rekening mee houden dat jouw tijd geld waard is. Tijd die je besteedt aan onbetaalde facturen najagen had ook geld kunnen opleveren, dus de facturatie zelf doen brengt in feite ook kosten met zich mee.
Een tweede nadeel van factoring is dat je minder controle hebt op hoe het debiteurenbeheer wordt uitgevoerd. Als ondernemer bouw je met elke klant weer een net iets andere relatie op. Een factoringmaatschappij is zich soms niet helemaal bewust van deze unieke relaties en behandelt elke klant op min of meer dezelfde manier. Het is tegelijkertijd ook een voordeel dat er een externe partij tussen de afhandeling van facturen zit. Hierdoor kan de relatie tussen klant en opdrachtgever commercieel kan blijven.
Hoeveel kost factoring?
Zoals we eerder al noemden moet je uiteraard betalen voor het uitbesteden van je facturatie. Hoeveel het je gaat kosten verschilt per factoringmaatschappij, maar meestal zijn de kosten een percentage van je factuurbedragen. Hoe langer de betaaltermijn van de facturen, hoe hoger dit percentage. Dit heeft ermee te maken dat bij een langere betalingstermijn de factoringmaatschappij langer moet wachten op haar geld. Vaak liggen de percentages tussen de 2 en 5 procent. Om te weten hoeveel een specifieke factoringmaatschappij in provisies rekent kun je simpelweg een factuur offerte bij het bedrijf.