Het verkopen van een zzp-bedrijf: een meer dan haalbare uitdaging
Zzp’ers vormen een belangrijk onderdeel van onze economie. Ze zijn flexibel, bevlogen en brengen vaak unieke expertise met zich mee. Het zijn er bovendien erg veel, want de meeste starters kiezen voor een zzp-bedrijf. De eenvoudige oprichting vormt hiervoor een verklaring.
Hoewel veel zzp’ers genieten van hun vrijheid en hun autonomie, kan er een moment komen waarop je overweegt om je zzp-bedrijf te verkopen. Het lijkt misschien een uitdaging, maar ook voor zzp’ers is het mogelijk om hun bedrijf succesvol te verkopen.
Moeilijkheden bij het verkopen van een zzp-bedrijf
In tegenstelling tot bij bijvoorbeeld een bv is een zzp-bedrijf geen onafhankelijke rechtspersoon. Het is verbonden aan de ondernemer zelf, wat ook gevolgen heeft voor de aansprakelijkheid voor zakelijke schulden. Terwijl bij een bv de aandelen kunnen worden overgedragen om de overname te voltooien, is dit bij een zzp-bedrijf niet het geval. Het verkopen van een zzp-bedrijf brengt dan ook enkele specifieke uitdagingen met zich mee. Ten eerste moeten de activa en de passiva afzonderlijk worden overgedragen.
Bepaalde schulden dienen eventueel eerst te worden weggewerkt om de overdracht te vereenvoudigen. De overname van schulden is namelijk niet altijd mogelijk, omdat de schuldeiser ook akkoord moet gaan.
Een duidelijk memorandum met alle activa is hoe dan ook onmisbaar. Daarbij zullen de activa worden gewaardeerd. Soms is dat heel eenvoudig, maar soms is het juist heel complex. Vooral de waardering van immateriële (vaste) activa, zoals knowhow en reputatie, is niet altijd eenvoudig. Het belang van deze waardering mag echter niet worden onderschat, want immateriële activa zijn vaak belangrijke aspecten die voor een groot deel de waarde van een bedrijf bepalen.
Zzp-bedrijf verkopen of eerst onderbrengen in een vennootschap
Een voordeel van het verkopen van een zzp-bedrijf is dat het niet nodig is om dit via de notaris te doen. Het verkopen van een bv is anderzijds eenvoudiger, omdat de aandelenoverdracht volstaat en de activa niet afzonderlijk moeten worden overgedragen. Het kan soms wenselijk zijn om eerst over te stappen naar een bv om de overname te vereenvoudigen. Wanneer je overweegt om jouw zzp-bedrijf om te zetten naar een bv moet je er rekening mee houden dat een bezoek aan de notaris nodig is, zowel voor de oprichting als voor de officiële aandelenoverdracht. Dit brengt extra kosten en tijd met zich mee, maar kan op de lange termijn de verkoop van jouw bedrijf vergemakkelijken.
Wanneer de verkoop van jouw bedrijf rond is, is het belangrijk om de Kamer van Koophandel (KvK) en de Belastingdienst op de hoogte te stellen. Zorg ervoor dat alle noodzakelijke documenten en informatie up-to-date zijn en dat de juiste procedures worden gevolgd om eventuele problemen te voorkomen.
Kandidaat-overnemer vinden
Als verkopende partij dien je kandidaat-overnemers te vinden. Dit kan binnen het eigen netwerk gebeuren of je kan een beroep doen op speciale platforms voor bedrijfsovernames. Er zijn ook adviseurs en makelaars die je in contact kunnen brengen met kandidaat-overnemers.
Het verkopen van een zzp-bedrijf is hoe dan ook niet alleen een kwestie van de juiste prijs bepalen en het vinden van een potentiële overnemer, maar ook van het voeren van onderhandelingen. Wees bereid om flexibel te zijn en bereid je goed voor op deze onderhandelingen.
Wees transparant en eerlijk over de financiële situatie en de bedrijfsvoering. Dit vergroot het vertrouwen van kandidaat-overnemers en vergroot de kans op een succesvolle deal.