Hoe bepaal je je bedrijfswaarde?

De bedrijfswaarde berekenen is onmisbaar als je je bedrijf te koop zet. Hiervoor bestaan verschillende methodes. Welke dat zijn en hoe je ze toepast, leggen we je uit.
De waarde van je bedrijf bereken je aan de hand van financiële gegevens, maar ook andere factoren spelen een rol. Waarde is namelijk een subjectief begrip en een potentiële koper zal vooral kijken naar verwachtingen op het gebied van toekomstige opbrengsten.
En, heel belangrijk, je bedrijfswaarde is niet direct de prijs die een koper voor je onderneming betaalt. De uiteindelijke verkoopprijs hangt namelijk ook af van andere factoren, zoals onderhandelen, je financiële positie, concurrentie en aantal geïnteresseerden.
Bedrijfswaarde bepalen: wie gaat het doen?
Je bedrijfswaarde bepalen kun je het beste laten uitvoeren door een erkend specialist. Deze begint met een analyse van je balans en de (winst)ontwikkeling van de voorgaande jaren. Daarna onderzoekt hij de sterke en zwakke punten van je onderneming (SWOT-analyse) en de ontwikkelingen in de branche waarin je actief bent. Ten slotte brengt hij je toekomstige winstmogelijkheden in beeld. Al deze factoren samen bepalen uiteindelijk de waarde van je bedrijf.
In principe kun je natuurlijk zelf met enige financiële kennis je bedrijfswaarde berekenen als je voor een makkelijke methode kiest, zoals multiples of de rentabiliteitsmethode. Vind je toekomstperspectief en verwachte kasstromen belangrijker en pas je liever de DCF-methode toe? Schakel dan een specialist in. Deze methode is een stuk complexer en vereist specialistische kennis.
Lees beslist verder HIER
Bron: Business Insider