Hoe doe je succesvol zaken met de overheid? (5 tips)

Jaarlijks koopt de overheid voor zo’n 6 miljard euro aan goederen en diensten in bij het mkb. Dit gebeurt meestal via een aanbestedingsprocedure. Zo’n procedure is vaak tijdrovend en complex. Bovendien is de overheid geen bedrijf. Hoe pak je zoiets aan? In dit artikel geven we 5 tips voor goed zakendoen met de overheid.
Het grootste verschil tussen het bedrijfsleven en de overheid is simpel: de overheid geeft geld uit en als ondernemer wil je geld verdienen. En dat onderscheid graaft direct de valkuil voor veel ondernemers die willen winnen met een aanbesteding.
De overheid is namelijk niet per se op zoek naar de meest ‘gunstige deal’. Natuurlijk speelt kostenbeheersing een rol, maar beleidsdoelstellingen en daarbij passende oplossingen zijn minstens zo belangrijk.
Als mkb’er of zzp’er succesvol zakendoen met de overheid is een vak apart, maar zeker iets dat je kunt leren. Daarnaast zit de overheid zelf ook niet stil en wordt er flink aan de weg getimmerd aan een nieuwe online platform met als doel meer openheid over inkoopinformatie te geven.
Wetswijziging 2022: openheid inkoopinformatie
De rijksoverheid wil meer openheid geven en verantwoording afleggen over waar ons belastinggeld naar toe gaat. En minstens zo belangrijk: waarom voor bepaalde diensten of middelen is gekozen. Op deze manier wil de overheid beter communiceren en de verbinding tussen burger en overheid vergroten.
Voor ondernemers betekent dit een kans op een eerlijker speelveld. Dankzij openheid op het gebied van inkoopinformatie heb je een betere mogelijkheid om overheidscontracten binnen te slepen en een duurzamer, innovatiever en socialer aanbod te ontwikkelen.
Bron: DE ZAAK