Waarom een e-auto een goed idee is…

Steeds meer mensen willen overstappen van een benzine- of dieselauto naar een elektrische auto. Er zijn genoeg redenen om te bedenken waarom dat een goed idee is, maar er zijn ook genoeg nadelen te noemen. In dit artikel gaan we de discussie aan: is het een goed idee om over te stappen op een e-auto of niet?
Een steeds grotere actieradius
Veel critici van een elektrische auto komen met het argument dat het niet handig is om het ‘beestje’ telkens aan de stekker te leggen. Helemaal niet dat het zo lang duurt, zeker als je langs de snelweg met een lege accu komt te staan. Veel e-auto’s hebben een actieradius van 200, 300 of maximaal 400 kilometer en dat aantal krimpt als het buiten koud is of de accu oud is.
Deze critici hebben natuurlijk een punt, al is het een beetje verouderd. Het is helemaal niet raar meer om een e-auto te kopen anno 2023 met een actieradius van 500 tot wel 800 kilometer. Er zijn bovendien steeds meer laadpalen in Nederland waar je snel en voordelig bij kan ‘tanken’ zodat je weinig tijd verliest en snel weer op pad kan.
Een steeds goedkopere optie
Tot een aantal jaren geleden was een elektrische auto flink duurder dan een benzine-, diesel- of lpg-auto, maar tegenwoordig hoeft dat helemaal niet meer zo te zijn. Er zijn flink wat meer budget-e-auto’s te koop dan voorheen. En ook al zijn ze wat duurder dan een benzine- of dieselauto qua aanschafprijs, de kosten die je bespaart in de loop van de jaren zijn groot.
We willen je graag uitdagen om de berekening eens te maken voor jezelf: bereken de euro’s die je kwijt bent aan brandstof elke maand voor je benzine- of dieselauto, de onderdelen die je jaarlijks gebruikt om het ‘beestje’ te onderhouden en de wegenbelasting die je betaalt. Dat alles heb je bij een e-auto veel minder. Bovendien zijn er veel meer e-auto’s te vinden op de markt voor tweedehands auto's: deze auto’s zijn vaak veel goedkoper in de aanschaf en zijn nog jarenlang goed te gebruiken.
Een steeds duurzamere auto
Sommige mensen noemen de e-auto helemaal niet duurzaam en wijzen op het feit dat het bakkie nog steeds op stroom rijdt dat elders net zo vervuilend wordt verbrand: zeker als de stroom komt van kolencentrales, bijvoorbeeld. Bovendien bestaat de batterij uit verschillende vervuilende stoffen, waaronder lithium, dat maar moeilijk kan worden gerecycled.
Het is echter helemaal niet zo dat een e-auto minder duurzaam is dan een benzineauto. Integendeel, een e-auto heeft veel voordelen op dit vlak: steeds meer mensen laden hun auto namelijk op met zonnepanelen en steeds meer oplaadpunten hebben dat ook. Ook de energie uit het stopcontact wordt steeds groener in ons land. Ook zijn lithiumbatterijen erg populair om te recyclen en kunnen ze nog jarenlang gebruikt worden na hun avonturen in een e-auto.
De overstap maar wagen?
Om een slotsom te maken, kunnen we wel stellen dat het een goed idee is om een e-auto aan te schaffen. De auto is niet alleen goedkoper, maar is ook beter voor het milieu en het klimaat en het wordt steeds makkelijker om de auto te gebruiken: je komt er steeds verder mee.