Zo zorg je als ZZP'er voor startkapitaal

In loondienst werken wordt minder populair. Steeds meer mensen kiezen er namelijk voor als ondernemer hun geld te verdienen. Veruit de grootste groep ondernemers werkt als zzp’er. De magische grens van 1 miljoen zzp’ers werd eerder al bereikt, maar daarbij bleef het niet.
Uit cijfers van de KvK blijkt dat zelfs in coronajaar het aantal zzp’ers toenam met vijf procent. In 2021 was er sprake van een nog grotere toename, toen maar liefst zeven procent meer mensen als zelfstandige aan de slag gingen. Vaak hebben startende ondernemers wel enig startkapitaal nodig, voordat ze aan de bak kunnen. Hoe kunnen ze daaraan komen?
Bron: https://pixabay.com/nl/photos/crowdfunding-idee-lamp-geld-3347415/
Eigen vermogen aanspreken
Heeft iemand die als zzp’er wil gaan starten voldoende eigen vermogen, bijvoorbeeld uit een erfenis of een ontslagvergoeding van een eerdere baan in loondienstverband? Dan is het gemakkelijkst en goedkoopst dit geld te investeren.
Zakelijke financiering
In de zakenwereld is veel gebruikelijker geld te lenen, dan dit geldt voor consumenten. Moet je als startende ondernemer daarom eerst een link bedrag in je onderneming stoppen om producten of diensten te kunnen produceren? Dan kun je kijken welke mogelijkheden er voor een zakelijke lening of een ondernemerskrediet zijn.
Houd er overigens wel rekening mee dat niet alle partijen in zee gaan met startende ondernemers. Veel geldverstrekkers willen namelijk een risico-inschatting van de lening maken, en vragen daarom jaarcijfers (die je als startup nog niet hebt). Er zijn echter wel partijen die zich juist specifiek op startende ondernemers richten.
Privé geld lenen en dit investeren
Kun je als startende ondernemer geen zakelijke financiering rondkrijgen? Dan is het mogelijk wel een optie om privé een lening af te sluiten. Op deze manier geld lenen is bovendien vaak sneller en eenvoudiger te regelen dan een zakelijke financiering. Een persoonlijke lening bijvoorbeeld is al binnen een paar dagen aan te vragen. Hierbij hoeven geldverstrekkers in de regel niets te weten over het bestedingsdoel, maar checken ze enkel de kredietwaardigheid van de aanvrager.
Crowdfunding
Tot nog niet zo heel lang geleden was het meestal gebruikelijk om op zoek te gaan naar een of een paar grotere investeerders of geldverstrekkers. Sinds een aantal jaar is er echter ook een geheel andere vorm van financiering erg populair: crowdfunding. Hierbij probeert een ondernemer niet in een keer een grote som geld binnen te halen, maar investeren heel veel kleine particuliere of zakelijke investeerders een klein bedrag. Bij startups geven investeerders een bepaald bedrag, en krijgen ze een product of dienst als beloning daarvoor.
Overheidssubsidies
Tot slot kan het zeker lonen om te kijken of je als startende ondernemer in aanmerking kunt komen voor een overheidssubsidie. De overheid stimuleert namelijk ondernemende mensen, onder meer met kredieten andere financiële regelingen.