Als je jezelf in de maling neemt, dan kun je je daar zelfs heel goed bij voelen!

Je denkt misschien dat bepaalde dingen alleen op anderen van toepassing zijn. Zoals slecht rijgedrag, bijvoorbeeld. Of misschien denk je bij het plannen van een vakantie alleen aan je eigen plezier en denk je niet aan de gevolgen voor het milieu. Dit zijn allebei tekenen van zelfbedrog – liegen tegen jezelf.
Zelfbedrog is een natuurlijk onderdeel van het leven. Net zoals iedereen wel eens te hard heeft gereden of bij het plannen van een vakantie besloot niet de trein, maar liever het vliegtuig te nemen.
Zelfbedrog sluipt in je gedachten en je hebt vaak niet eens in de gaten.
Francesco Marchi van de Universiteit Antwerpen en Albert Newen van de Ruhruniversiteit in Bochum analyseerden vier veelvoorkomende strategieën die mensen gebruiken om tegen zichzelf te liegen. In het tijdschrift Philosophical Psychology beschrijven ze hoe deze strategieën werken.
"Iedereen liegt tegen zichzelf, dat is normaal", vertelt Newen aan de Duitse wetenschapssite IDW.
Zelfbedrog wordt zichtbaar als mensen vasthouden aan een bepaalde overtuiging, ook al is er solide bewijs van het tegendeel.
1. Feiten anders uitleggen
"Als een vader ervan overtuigd is dat zijn zoon een goede leerling is en de zoon haalt vervolgens slechte cijfers, dan kan hij zeggen dat het vak niet zo belangrijk is. Of dat de leraar de stof niet goed heeft uitgelegd", aldus Newen.
2. Selectief omgaan met informatie
Dit betekent dat mensen graag informatie onthouden die hun overtuiging ondersteunt en, omgekeerd, liefst alles negeren wat niet overeenstemt met hun opvattingen.
Francesco Marchi illustreert dit aan de hand van het voorbeeld van de vader die denkt dat z'n zoon een uitstekende leerling is. "Als een vriendelijke wiskundeleraar bijvoorbeeld voorzichtig aangeeft dat de zoon het niet aankan, maar dat niet heel expliciet zegt, dan kan de vader de zorg en vriendelijkheid van de leraar interpreteren als een positieve evaluatie van de capaciteiten van zijn zoon."
Bron: Business Insider