Een bedrijfsauto van de zaak: ja of nee?
Als zzp’er komt het waarschijnlijk wel eens voor dat je een auto nodig hebt, bijvoorbeeld voor een bezoekje aan een klant of het vervoeren van spullen. Het is dan fijn als je dan een bedrijfsauto bij de hand hebt. De aanschaf en het onderhoud hiervan zijn echter niet goedkoop, waardoor het waarschijnlijk niet loont als je maar af en toe een ritje maakt. Twijfel je? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van een bedrijfsauto, zodat we je hopelijk een stukje op weg helpen.
Dit zijn de voordelen van een bedrijfsauto:
1. Flexibiliteit in gebruik
Een van de grootste voordelen van een eigen bedrijfsauto is natuurlijk de flexibiliteit. Als je veel onderweg bent voor klanten of opdrachten, is het erg fijn als je een auto voor de deur hebt staan. Zo ben je niet afhankelijk van bijvoorbeeld treintijden en kan je makkelijk al je spullen meenemen.
2. Belastingvoordeel
Als de auto voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt, kun je de kosten voor onderhoud, reparatie, brandstof en verzekering zakelijk aftrekken van de winst. Bovendien kun je de BTW van deze kosten vaak terugvragen.
3. Eigen inbreng in de aanschaf
Met een eigen bedrijfsauto bepaal je zelf welke auto je koopt, die past bij je budget en het type werk dat je doet. Heb je bijvoorbeeld een ruime auto nodig om materialen of gereedschap mee te nemen? Dan kun je specifiek naar een model zoeken dat daarbij past.
Er kleven ook wat nadelen aan…
1. Hoge kosten
Een bedrijfsauto brengt flink wat kosten met zich mee. Je hebt niet alleen de aanschafkosten, maar ook de kosten voor onderhoud, reparaties, verzekering en belasting. Dat kan in de papieren lopen.
2. Afschrijving
Een auto verliest na aanschaf snel zijn waarde, wat betekent dat de investering die je maakt elk jaar minder waard wordt. Voor zzp’ers die hun kosten laag willen houden, kan dit een nadeel zijn. Een eigen bedrijfsauto is dus vooral interessant als je veel kilometers maakt en de auto regelmatig gebruikt.
3. Bijtelling voor privégebruik
Als je de auto ook privé wilt gebruiken, moet je bijtelling betalen. Dit geldt voor zzp’ers die de auto meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruiken. Wil je je auto ook in je vrije tijd gebruiken? Dan kan het verstandig zijn om uit te zoeken of het verstandiger is om hem op naam van de zaak te zetten, of privé te kopen.
Is een bedrijfsauto zinvol?
Een bedrijfsauto is vooral zinvol als je deze regelmatig voor je werk nodig hebt. Zzp’ers die dagelijks onderweg zijn voor klantbezoeken, installaties of leveringen hebben dus veel baat bij een eigen auto. Zo kun je gaan en staan waar je wilt, en ben je niet afhankelijk van anderen. Gebruik je de auto echter maar af en toe voor werk, dan is het wellicht minder voordelig om er eentje aan te schaffen. De kosten kunnen namelijk flink oplopen, wat misschien niet opweegt tegen de baten.
Tip: af en toe een auto nodig? Overweeg een deelauto!
Heb je niet vaak een auto nodig, maar wil je toch de mogelijkheid hebben om af en toe eentje te gebruiken? Dan kan je overwegen om een deelauto te huren, in plaats van een eigen bedrijfsauto aan te schaffen. Deze kun je huren voor enkele uren of dagen, afhankelijk van wanneer en hoelang je hem nodig hebt.
Deelvervoer wordt steeds populairder, wat betekent dat het waarschijnlijk bij jou in de buurt ook steeds vaker beschikbaar is. Vooral in grote steden is het aanbod groot en staat er dus vrijwel altijd een deelauto bij je om de hoek. Een auto huren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht is dan ook een fluitje van een cent!
Er zijn verschillende aanbieders van deelauto’s, zoals SnappCar. Via hun app kan je eenvoudig zien welke deelauto’s bij je in de buurt staan en kun je er eentje reserveren.
Andersom kan natuurlijk ook: heb je een bedrijfsauto die je niet altijd gebruikt, dan kan je hem op ongebruikte momenten delen met anderen. Op die manier kan je makkelijk passief inkomen verdienen, waarmee je de maandelijkse kosten van je auto kan compenseren.
Wat past het beste bij jou?
Een bedrijfsauto kopen als zzp’er heeft voordelen, vooral als je vaak onderweg bent en veel spullen mee moet nemen. Voor wie echter maar af en toe een auto nodig heeft, wegen de kosten over het algemeen niet op tegen het voordeel. In dat geval kan een deelauto een goede oplossing zijn, waarmee je flexibel blijft en alleen betaalt voor wat je daadwerkelijk gebruikt.