Factoring: ook voor jou?
Een bedrijf je factuur verkopen om zelf binnen vierentwintig uur betaald te worden, wordt vaak gebuikt door zzp’ers en kleine ondernemers. We kennen dit ook wel als ‘factoring’. Factoring wordt toegepast door ondernemers om niet te lang te hoeven wachten op de betaling van hun klant of opdrachtgever. Maar is dit ook geschikt voor jou? Laten we dat gaan uitzoeken!
Hoe werkt factoring?
Factoring is wanneer je een bedrijf inschakelt en je facturen naar hen stuurt. Zij betalen de factuur vervolgens binnen vierentwintig uur en benaderen zelf de klant of opdrachtgever, die de factuur aan hen uitbetaalt binnen de dertig dagen die ze daarvoor gekregen hebben. Het bedrijf dat je hiervoor inschakelt, het factoringbedrijf, verrekent extra kosten aan je door als vergoeding voor hun diensten.
We kennen drie soorten factoring: traditionele factoring, American factoring en reverse factoring. De traditionele factoring houdt in dat je met het factoringbedrijf een vaste hoeveelheid facturen afspreekt om maandelijks aan ze door te geven. Bij American factoring kan je dit per individueel factuur doen en zit je niet vast aan een minimum hoeveelheid. In het geval van reverse factoring, zorg je dat het factoringbedrijf de facturen betaalt die jíj binnenkrijgt. Jij betaalt deze facturen uiteraard later aan het bedrijf terug.
Wanneer kan je van factoring gebruikmaken?
Factoring kan alleen gedaan worden met zakelijke facturen. Je kunt dus bijvoorbeeld als particulier geen reverse factoring inschakelen voor de rekeningen die je op de deurmat krijgt. Reverse factoring is daarentegen juist erg geschikt voor bijvoorbeeld leveranciers. De andere vormen van factoring, traditioneel en American, zijn erg geschikt voor bv’s, eenmanszaken, kleine bedrijven die in het mkb staan, en zzp’ers.
Verder dien je bij factoring rekening te houden met veel voorwaarden. Zo werken de meeste factoringbedrijven niet met facturen die verstuurd worden voordat er goederen of diensten geleverd zijn. Er is een groot aanbod aan factoringbedrijven om in te schakelen – het kan zelfs bij enkele banken – en allemaal hebben ze weer hun eigen set aan voorwaarden. Zodra je er eentje hebt gevonden die aansluit bij je wensen, kan je beroep op ze doen.
Welke branches zijn geschikt voor factoring?
Zoals we eerder al vermeldden, is factoring geschikt voor bv’s, eenmanszaken, mkb’ers en zzp’ers. Het voordeel dat je bij een bv, eenmanszaak of als mkb’er met factoring hebt, is dat het je bedrijf kan helpen sneller te groeien doordat je constant een werkkapitaal opbouwt en deze op peil houdt. Je wordt daarnaast door de meeste factoringbedrijven geadviseerd over potentiële klanten die niet kredietwaardig zijn.
Ook als je zzp’er bent, zal je met factoring zzp van enkele voordelen kunnen genieten. Het grootste voordeel is dat je over een constante cashflow beschikt en hiermee een zorg minder hebt om je op te focussen. Zo kan je dus meer tijd besteden aan het aannemen van en werken aan nieuwe opdrachten. Een ander voordeel is dat je je risico’s erg inperkt; de verantwoordelijkheid voor de betaling wordt namelijk bij het factoringbedrijf gelegd.