Freelancers overwegend positief over zakelijk succes ondanks financiële tegenslag

Het merendeel van de Nederlandse freelancers ziet op basis van vorig jaar geen reden om te stoppen met freelancen. Dat blijkt uit een onderzoek onder duizend Nederlandse freelancers werkzaam in de zakelijke dienstverlening, in opdracht van freelanceplatform Fiverr. Toch is niet iedere freelancer positief gestemd over het bestaan als zelfstandige: een derde overweegt om in het komende jaar in loondienst te gaan.
“Onlangs meldde het CBS dat het aantal zelfstandig ondernemers in Nederland gegroeid is tot 1,2 miljoen. Wanneer een derde daadwerkelijk besluit in loondienst te gaan, spreken we over een groep van 400 duizend Nederlanders. Dat is een gigantisch aantal”, zegt Peggy de Lange van Fiverr.
Daarentegen verwacht driekwart (74 procent) van de ondervraagde freelancers dat de omstandigheden in het komende jaar beter worden, slechts zes procent gelooft van niet. De Lange: “Het was een bewogen jaar op zakelijk vlak, ook voor freelancers. De inflatie en de stijgende energiekosten raakte hen niet alleen privé, maar in veel gevallen ook in hun werk. Ondanks dat die financiële uitdagingen nog niet voorbij zijn, blijken zij ontzettend positief gestemd over 2023.”
De vrijheid die ze in allerlei facetten van hun werk genieten, doet zelfstandigen besluiten om ondanks deze onzekerheden toch te blijven freelancen. Zoals de vrijheid om te bepalen waar hij of zij wil werken (in 41 procent van de gevallen), de vrijheid om zelf te bepalen voor wie hij of zij werkt (39 procent) en het bepalen van de eigen werktijden (38 procent). “Keuzevrijheid blijft enorm belangrijk voor zelfstandig ondernemers”, zegt De Lange.
Krappe arbeidsmarkt biedt kansen
Vier op de vijf (80 procent) geeft aan dat de perceptie van hun opdrachtgevers omtrent freelancers in het afgelopen jaar ten goede is veranderd. Een trend die al langer gaande is, ziet De Lange. “De arbeidsmarkt is drastisch aan het veranderen. Organisaties herzien de manier waarop zij werken. Een van de manieren waarop dit zichtbaar is, is de toename van het aantal organisaties dat werkt met een flexibele schil. Dit doen organisaties echt niet alleen maar om tijdelijk een personeelstekort op te vangen. Het is onderdeel van een permanente verandering, namelijk die van de complete workflow van organisaties”, besluit De Lange.