Hoe werkt het eigenlijk met digitale handtekeningen?

Stel je sluit een nieuw contract af en ontvangt vervolgens een digitaal document dat ondertekend dient te worden. Een geschreven handtekening plaatsen is dan gedoe, want alles moet uitgeprint en vervolgens ook weer ingescand worden. En dan is het maar te hopen dat je een printer in je thuiskantoor hebt staan en niet ook nog eens op zoek moet naar een printshop.
Dat proces kan makkelijker, veiliger en sneller worden gemaakt als bedrijven kiezen voor een elektronisch ondertekeningsoptie. Elektronische handtekening zorgen niet alleen voor een versnelling van het contractproces, maar bespaart bedrijven ook kosten. En ze zijn ook in bijna alle gevallen even geldig als handgeschreven handtekeningen.
Een digitale handtekening is rechtsgeldig
In 2016 is de Europese wet Electronic Identification and Trust Services Regulation (eIDAS) ingevoerd. Hiermee is er een wettelijk kader vastgesteld voor een reeks “vertrouwensdiensten”, waaronder elektronische handtekeningen, elektronische zegels, tijdstempels, elektronische diensten voor aangetekende bezorging en authenticatie van websites. Sinds de invoering van eIDAS worden elektronische handtekeningen in de rechtbank als rechtsgeldig bewijs geaccepteerd.
De eIDAS-verordening definieert drie verschillende handtekeningen die een toenemend niveau van rechtsbescherming bieden: de standaard elektronische handtekeningen, de geavanceerde elektronische handtekeningen en de gekwalificeerde elektronische handtekeningen. Deze drie varianten zijn juridisch bindend, maar voor verschillende toepassingen geschikt:
Bron: Business Insider
Lees HIER verder