Tips om assertief problemen aan te kaarten

Tips om assertief problemen aan te kaarten
Een meningsverschil met een klant, iemand aanspreken op ongewenst gedrag of negatieve feedback ontvangen; vrijwel iedereen gaat dergelijke situaties het liefst uit de weg. Eerlijk is eerlijk, dat komt niemands werk ten goede.
Dit artikel vormt dan ook een cursus assertiviteit waarin assertiviteitscoach Björn Deusings deelt hoe je kunt communiceren via het ‘ik-model’: een methode om problemen aan te kaarten, zonder aanvallend over te komen.
- Vertel wat je dwars zit
Het is een natuurlijk verdedigingsmechanisme om onze argumenten kracht bij proberen te zetten door middel van ‘bewijsmateriaal’ dat in ons voordeel uitpakt. Dit zorgt vaak voor verhitte discussies die nergens toe leiden. Probeer te kijken naar wat er feitelijk speelt.
Vraag jezelf het volgende af:
-
Wat heb ik daadwerkelijk gezien en gehoord?
-
Wat heeft de ander daadwerkelijk gedaan en gezegd?
Dit zijn vragen waar je concreet op kunt antwoorden; je vermijdt onderbuikgevoelens of horen-zeggen-dat.
- Vertel welk effect dit op je heeft
Met elk conflict emoties gemoeid, die kun je niet volledig uit de weg gaan. Vertel op een beheerste manier wat het conflict met jou doet. Probeer te omschrijven wat je voelt en waar dat gevoel uit voortkomt.
Zeg bijvoorbeeld: “Het plotseling afzeggen van de afspraak maakt me boos, omdat mijn intensieve voorbereidingen nu voor niks lijken te zijn geweest.”
- Geef aan welke behoeften je mist
Probeer vervolgens te achterhalen waarom dit conflict die emotie(s) bij je oproept. Dikwijls komt dit voort uit het gemis van een bepaalde behoefte: gebrek aan respect, integriteit, transparantie, enzovoorts.
Zeg bijvoorbeeld: “Het nakomen van afspraken is voor mij een teken van respect. Het last-minute afzeggen van de afspraak heeft dit respect geschaad. Dat vind ik jammer.”
- Vertel welk gedrag je wenst
Uiteindelijk dien je natuurlijk met een oplossing voor het conflict te komen. Een oplossing waar jullie beiden tevreden mee zijn. Om dit bereiken is het belangrijk om helder te formuleren welk gedrag je van de ander verlangt.
Zeg bijvoorbeeld: “Ik zou het waarderen als we eerlijk en transparant naar elkaar zijn. Als je in het vervolg een afspraak niet dreigt te halen, bel je me dan gelijk?”